fredag 8 oktober 2010

Älvprofilen - Torbjörn "Tobbe"Lindqvist

Älvprofilenen artikelserie om sportfiskare vi ofta möter vid älven i
Älvkarleby och som kanske inte bara är duktiga sportfiskare utan även
positiva och färgstarka personligheter. Min tanke är att jag under
kommande höst och vinter kommer att kontakta några för att
intervjua dem om deras historia, en sorts minibiografi. Innehållet kan
bli lite av varje men kommer givetvis att kretsa kring sportfisket och
främst det fiske som bedrivs vid älven efter lax och öring.
 

Tre laxar på sju kast i Älvkarleby,
det är det första jag kopplar samman med denne färgstarka älvprofil. Detta utdrag
kommer från en artikel skriven av Bernt Moberg i GD den 11 juli 2008:


"
Torbjörn Lindqvist, från Strängnäs, lyckades med bedriften att fånga
tre laxar på sju kast i Älvkarleby i lördags. Passande nog tog Torbjörn sina laxar
samtidigt som fiske­tävlingen Laxtrofén genomfördes för första gången.
Med sammanlagt 31,68 kilo lax tog han hem de 15 000 kronorna i första pris.
94 fiskare deltog i tävlingen, elva laxar fångades varav tre alltså togs av en
och samma fiskare.
Torbjörn fiskar mycket i Älvkarleby.
På tävlingen fiskade han vid Körsbärsudden och Kistan, som ligger intill varandra på Västanåsidan i den nedre delen av
A-sektionen.
På första kastet vid Kistan högg den första laxen på drygt elva kilo. Därefter fiskade han lite längre nedströms. Efter en stund valde han att åter prova vid Kistan.
Tre kast, och en ny lax. 9,6 kilo vägde den. Sen samma procedur igen. Han fiskade först en stund lite längre ner, tillbaka upp till Kistan, tre kast och en lax till." En grym bedrift enligt mig som vet hur mycket tid det kan ta för att lyckas landa en enda lax!
 

Uppväxten


Jag växte upp i Lista som ligger en bit utanför Eskilstuna, hade en jakt o fisketokig farfar som släpade med mig till skogen och även till Hjälmaren där man satt och metade abborre.

När jag blev lite äldre började jag fiska i Mälaren vid Kvicksundsbron, åkte dit varje dag efter skolan, fick hur mycket borre som helst där. Nu är det fisket efter Lax o Öring som gäller för hela slanten, särskilt laxfisket.

Mitt starkaste fiskeminne


En fisk som jag alltid kommer att minnas, är faktiskt en fisk som jag gav bort till en kille som hade sin son med sig när det var fallens dag 2009. Vi var på Notön ovanför Sand och fiskade, det var en kille som fiskade där med alltför klena grejor o drog på en lax, det var hans första lax någonsin, fisken simmade ner på utsidan av Rabben o killen visste inte vad han skulle göra, då hjälpte jag honom med lite goda råd hur han skulle kunna vända på den... Laxen kom in till land och vi skulle håva den, då kommer det en kille o tar tag i tafsen o ska dra in den, laxen lossnade ju givetvis. Killen blev så jävla jätteledsen" alltså han som drillat fisken" tror han tom. fällde en liten tår.Jag sa åt honom att han säkert skulle få på nån mer!

Tre kast senare får jag på en lax som väger ca: 10 kg ,landar den o går upp till killen, säger att han får den för jag tyckte så synd om honom, då är jag säker på att han fällde en tår.
Lax från Korallen


Hur ofta fiskar du i älven

Började fiska här i älven 1997. Tror att jag fiskar minst varannan dag när det är säsong.
Fiskar ju både med flug Scierra MPA 14,8 fot och spinnspö BFT Strike Sakura 12 fot. Jag fiskar med 0,60 som huvudlina upplindad på en Shimano Calcutta TE 700 och som tafs använder jag 0,50. De flugor jag använder för det mest är enkla glödhäckar eller grön- häckar till laxen. Största laxen jag fått är en på 22,6 kg o största öring 11,6 kg och  jag landade min nittonde lax över 15 kg i somras.Finaste strömvattnet?


Det finaste strömvatten jag varit vid är Torne Älv, vilket är helt fantastiskt
Nittonde laxen över 15 kg, 2010


Hur når man framgång i fisket?
För att man ska bli en framgångsrik laxfiskare måste man ha känslan o tålamodet, en sak som är viktig, storlek på flugan o hastigheten på sänket, kan vara ett litet helvete att hitta rätt sänke ibland. Jag fiskar helst på Körsbärsudden, där möter laxarna våra flugor för första gången när dom stiger från havet, som regel är fiskarna i väldigt fin kondition även senare på säsongen. Det bör gå minst 300 kubik och uppåt, 400 kubik är nog ett optimalt flöde, tycker att älven fiskar som bäst när det börjar bli 20 grader i vattnet.

Öringsfisket

har blivit sämre, tror det beror på en mängd med olika faktorer som inverkar, nätfisket, predatorer, foderfisket, mindre med smolt som sätts, tror man måste titta på allt som en enhet för att kunna hjälpa öringen. Ja det var väl lite om mig!

Norrköping våren 2010


Vi tackar Tobbe för hans berättelse samt önskar honom skitfiske i framtiden!Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Om du vill bidra med en kommentar, var vänlig signera med ditt namn: