Älvräddarna| Dra in tillståndet för Nilsson - det enda rätta!

Brev från Christer Borg, Älvräddarna till Länsstyrelsen i sin helhet!

Älvräddarnas Samorganisation önskar att länsstyrelsen med stöd av 24 kapitlet 3 §, 1 och 2 stycket Miljöbalken återkallar tillståndet för verksamheten i Strömsborgs kraftverk, Gavleån,
samt för kraftverk i Hamrångeån vid Viksjö, ägare i båda fallen Nilsson Kraft AB.



Vi gör detta väl medvetna om att domen ännu inte vunnit laga kraft, men menar att
länsstyrelsen i detta fall kan börja undersöka möjligheterna och förutsättningarna.



Anledningen till vår begäran är dom i Gävle tingsrätt 2012-03-15, mål B 1578-11.

Totalt behandlades 5 punkter, varav de första tre berör driften vid Strömsborg och punkterna 4 och 5 driften i Hamrångeån vid Viksjö.



I punkten 1 och 2 kommer rätten till att  bolagets personal handlat med likgiltighetsuppsåt och att gärningarna under punkten 3 är att betrakta som otillåten miljöverksamhet samt att gärningen under punkt 1 är allvarligast och har skadat miljön samt medfört fara för miljöskador i Gavleån.



Gärningarna under punkterna 4 och 5 anses inte ringa och rätten gör bedömningen att bolaget gjort en medveten prioritering av drifthänsyn istället för de miljöhänsyn som villkoren krävde.



Företagsboten är satt till 450 000:- och noteras bör att samtliga brott har strängare straff än penningböter och i samtliga punkter enligt ovan meddelas företagsbot. En försvårande omständighet enligt rätten är att brotten utförts i samband med bolagets kärnverksamhet, vattenkraftsproduktion.



Älvräddarna menar alltså att domen gör helt klart att 24 kap. 3 §, 1 och 2 andra stycket är tillämpliga och bör användas. Bolaget Nilsson Kraft AB har vid upprepade tillfällen sedan tidigt 2000-tal fått klagomål på drift och underhåll i princip samtliga sina tillståndsgivna vattenverksamheter, något som länsstyrelsen givetvis känner till då detta finns diariefört. Det kan alltså uteslutas att de brott som bolaget nu har blivit fällda för är engångsföreteelser, utan måste snarare ses som toppen av ett isberg i hur bolaget bedriver sin verksamhet.



Vi ser fram emot ett diarienummer och en snabb respons.

Dom i mål B-1578-11 bifogas.



Med vänlig hälsning,

Christer Borg

Kommentarer