Arbetsgrupp för Gavleån skapad! Här kan ni se vad som togs upp!

Här kommer minnesanteckningarna från första mötet med arbetsgruppen för Gavleån.

För er som inte var med på mötet kan jag helt kort sammanfatta läget med att det i måndags bildades en arbetsgrupp för Gavleån. Gruppen är den första arbetsgruppen som bildas av Gästriklands skogs- och vattenråd. Ytterligare information om gruppen
hittar du i bifogade minnesanteckningar.

Vill du/ni vara med i gruppens fortsatta arbete? Meddela i så fall detta till dig.



Här hittar ni minnesanteckningarna->>
Presentation- Fredrik Stjernholm, Arbetsgruppen för Gavleån->>

Mvh Bernt Moberg


Även ett första möte med Älvräddarna Gästrikland gick av stapeln den 17 november!
Här kommer ett sammandrag frånd et mötet!







 









1. Vad har hänt sedan augusti?
- Polisanmälan mot Nilssons kraft efter vattenstopp i Gavleån är gjord


- Monica har konkreta idéer till en manifestation mot utbyggnad av våra älvar. Hon har tagit kontakter med Christer Borg och John Schutte Älvräddarna, Martin Falklind, svt 1 och tv 4, repressentanter från Sportfiskarna och fjällorna. Hennes idé är att ha manifestation från Skåne till Arjeplog under sommaren och övernatta vid strömmande vattendrag som hotas av utbyggnad.


- Älvräddargrupper har bildats i Trollhättan och Karlstad


- Ordföranden Christer Borg har blivit utsedd till årets miljökämpe


2. Profilvatten Gästrikland


- Göran visade filmklipp från en å-sträcka som rinner från Mellansjön mot Oslättfors. Det är 200 meter långt flöde och en del av Testeboån som med biotopåtgärder kan bli en bra lekplats för vandrande fisk. En förutsättning för det är att fisktrappan i Oslättfors fungerar.


3. Gästriklands skogs- och kustvattenråd. Bildandet av arbetsgrupp Gavleån


- Bernt informerade om det kommande mötet den 22 november då det är planerat att en arbetsgrupp för Gavleån skall bildas (se tidigare skickat mejl). En första fråga som är väldigt relevant vid mötet är vad god ekologisk status i Gavleån är?


4. Forsbacka kraftverk


- Göran och Bernt informerade om Forsbacka kraftverk. Rådande vattendom innebär att kraftbolaget betalar 398 kr per år. Gavle Energi planerar att bygga ett helt nytt kraftverk och hur det byggs kan bli prejudicerande med hänsyn till EU:s vattendirektiv. Frågan blir därför extra viktig för kraftbolag och älvräddare


5. Hamrångeån- och Testeboån


Hamrångeån: Bergby kraftverk arrenderas av Nilssons kraft till 2014. Vifors kraftverk som ligger uppströms arrenderas av Fortum som har repressentanter som nyligen uttalat sig negativt till fiskvägar i Klarälven och Ljusnan. Förslag är att ha en första träff med fiskevårdsområdet under våren 2011 för att diskutera vattenmiljön i ån.


Testeboån: Lekbottnar har förbättrats under 2010. Behov finns att kontrollera fisktrappan i Oslättsfors och att även elfiska ån uppströms i Ockelbo kommun.


6. Övrigt


I Gästrikland finns 37 kraftverk / dammar och endast fyra fiskvägar som samtliga ägs av Nilssons kraft


Lördagen den 12 februari har älvräddarna en utbildningsdag i Skövde, där utbildning om bland annat vattendirektiv och miljöbalk är på agenden


7. Nästa möte


Förslagsvis någon gång i mitten av januari (innan arbetsgruppen Gavleåns möte om Forsbacka kraftverk i början av februari)



Sammankallande Älvräddarna Gästrikland (Gå gärna med i vår facebook-grupp om ni
inte redan är med)


MVH Mats Ädel

Kommentarer