Inbjudan till möte om det planerade kraftverket i Forsbacka.



Datum: Måndagen den 23 maj 2011
Tid: 19.00 – 20.30
Plats: Där det nya kraftverket i Forsbacka ska byggas, ca 100 meter öster om det befintliga kraftverket. 



På mötet med Arbetsgruppen för Gavleån i februari enades vi om att nästa möte ska handla om det nya kraftverket i Forsbacka. Vi förmodade då att vi innan sommaren skulle kunna ha i vår hand den färdiga planen för vad som ska göras vid det nya kraftverket för fisk och annat liv i vattnet.


Nu råder nya förutsättningar.


Gävle Energi har under våren anslutit sig till ett planerat forskningsprojekt, vars målsättning är att ta fram bästa tänkbara åtgärder för fisk vid kraftverken. Gävle Energi går in som medfinansiär, och förväntar sig att projektet ska ge en skräddarsydd lösning för just Forsbacka kraftverk. Någon mer information om detta har jag tyvärr inte för närvarande. Ansökan för att bygga kraftverket lämnas in till miljödomstolen utan att innehålla några åtgärder för fisk. Beträffande vilka åtgärder som till slut ska vidtas hänvisas i ansökan till nämnda forskningsprojekt. Trots ändrade förutsättningar föreslår jag att vi forstätter som planerat att samråda i frågan. Flera av er har redan i arbetet med detaljplanen fört fram era synpunkter om åtgärder vid det nya kraftverket.  Mötet i Forsbacka ger oss möjlighet att diskutera dessa synpunkter. Dessutom kan vi ströva omkring på den aktuella platsen, och få en bättre bild av hur det kommer att se ut. Resultatet av samrådet sammanställer vi, och delar med oss av till alla berörda.

Vad kommer EU:s vattendirektiv innebära för vattenkraften?
Att åtgärda de negativa konsekvenserna av vattenkraftsutbyggnaden förs alltid fram som ett av de främsta arbetsområdena i den nya vattenförvaltningen.
Bara i Gavleåns vattensystem har vi 26 kraftverk. Inte vid ett enda av dessa finns krav på någon åtgärd för fisk eller annat liv i ån. I landet finns närmare två tusen kraftverk utan nämnda krav. I Forsbacka kommer vi att få se vad vattendirektivet i skarpt läge innebär. Blir det någon skillnad? Hur det slutar i Forsbacka kan komma att bli nationellt vägledande för allt vattenvårdsarbete kontra vattenkraften.



Välkommen till mötet i Forsbacka
Bernt Moberg
Gästriklands skogs- och kustvattenråd
070-511 87 90

Kommentarer