Miljö | Bygg en faunapassa​ge i Boulogners​skogen

Gavleån är ett artrikt vatten. Enligt Länsstyrelsens fiskinventeringar 2012 fanns 27 arter i ån nedströms Strömdalens kraftverk i Boulongersskogen och elva arter uppströms det. Flera fiskarter och vattenlevande djur är beroende av uppströms och nedströms vandringar för  reproduktion och födosök. Uppströms Strömdalens kraftverk finns intressanta lekområden som Kungsbäcken och Tolvfors som havsvandrande arter inte når.

EU:s vattendirektiv ställer krav på "god ekologisk status" som underlättar reproduktion för fiskar och vattenlevande djur.  En rimlig tolkning av "god ekologisk status" är att alla naturligt förekommande arter finns i livskraftiga populationer. Om någon eller några naturligt förekommande arter inte finns i en livskraftig population ska åtgärder vidtas så att en livskraftig population skapas.

Runt om i Sverige har åtgärder börjat vidtas. I centrala Norrköping har intressenterna kring Motala ström byggt en faunapassage mitt i stan. Resultatet har blivit en ny vacker ekopark med fri passage förbi dammar och lekplatser för både barn och fisk. Elproduktionen har bara gått ner med omkring en procent, enligt Stefan Nyström Generalsekretare, Sporfiskarna.

Precis som i Norrköping är fiskeintresset i Gävle mycket stort. Årligen hämtas omkring 1600 gratis årsfiskekort ut för fisket i centrala Gävle. En god ekologisk status och en fortsatt god fiskeförvaltning av Gavleån skulle ge ett ännu bättre fiske, vilket sannolikt skulle öka fiskeintresset ytterligare och locka långväga gäster till staden.  En faunapassage i Boulongern är en kortsiktig kostnad som på långsikt kan vara en ekologisk-, social -och  ekonomisk vinst.


Mats Ädel

Kommentarer