torsdag 12 juni 2014

Flugfiske | Stjørdalselva - sen rapport!

Onsdag:

Dagen efter laxen. Det har infunnit sig ett lugn hos mig. Man försöker intala sig själv att det inte gör någonting om man inte får fisk. Att det finns andra värden med att åka på laxfiskesemester. Att det är den sociala biten med att få dela ett intresse med andra likasinnade och att det är naturupplevelsen i stort som är halva grejen. Allt detta stämmer ju i och för sig. Men för min del måste fisket stämma för att det andra ska nå sitt fulla värde. 

Vi startar dagen som tidigare med en rejäl frukost och sen bär det av ner till dagens första sträcka som i detta fall är Holmhølen. 
Vi fiskar av den en varsin gång alla tre utan framgång. Val av material ser ganska lika ut mellan oss. Vi fiskar tyngre och djupare än tidigare. Men dock inget livstecken. 
Nästa anhalt blir Hesthølen. En pool som oftast fiskas av med spinn. Men i dag vill vi alla tre prova att gå där med fluga. Det är en kort pool som är ganska svår att gå i. Stora stenar i kombination med att den är vråldjup direkt intill land gör att man får hoppa runt på stenarna för att kunna fiska av den. Det drar bra och i det klara vattnet kan man tydligt se både ståndplatser och flugan. 
Farsan står uppe på älvbrinken och tittar ner. Spejar efter lax. Och naturligtvis lyckas han hitta en. Vi gör vårat bästa för att locka den till hugg men vi är väl inte skickliga nog. Vi får helt enkelt se oss besegrade även i denna pool. 
Vi fortsätter med att åka över till Klevhølen. Det drar skapligt över hela sträckan med undantag för en kort bit mitt på. Det byts flugor och spetsar utan att för den skull lyckas lura nån fisk. Jag tycker att vi är effektiva och att vi provar oss metodiskt fram. Men man kommer nog inte ifrån att det är väldigt lite lax uppe i älven. Vad det beror på är vi ganska säkra på men det lämnar jag till ett senare inlägg. 
Vi går lottlösa även från Klevhølen.  
Det är dags för middag och sen väntar två riktiga spinnpooler. Jag väljer att inte fiska något på kvällen. Calle däremot gör två repor i Heimhølen utan framgång. 
Efter en liten powernap så riggar jag kameran och beger mig ner till Holmhølen där Tomas, Jesse och Jörgen spenderar kvällen. Det blir en del filmning och kanske ännu mer diskussioner kring materialval. Vädret skiftar hela tiden och tillslut väljer vi att återvända till stugan. Tomas, Jesse och Jörgen beger sig upp till Båtstø för att prova lyckan. Vi andra går och knoppar. 
Vi hinner knappt lägga oss till sängs innan det ringer i farsans telefon. Det är Tomas. Han är uppspelt och smått euforisk. Jag hör hans höga tonläge trotts att jag har min säng tvärs över rummet. Han berättar ivrigt att han just tappat en jättelax! 
Han startade sträckan högt upp som sig bör och lägger ut flugan i strömmen. På fjärde utlägget smäller det. Flugan sveper in i mot land och laxen tvekar inte det minsta. Den anfaller flugan i en kaskad av vatten och Tomas svarar upp direkt. Den sitter. Ingen tvekan om det. Sakta men bestämt vandrar fisken ut i älven och hittar en plats som den känner sig bekväm med och där stannar den. För att få den att röra på sig sätter Tomas på ännu lite press och det funkar. Fisken, som är STOR, vandrar sakta, sakta ner för sträckan. Det blir fort tydligt att den här fisken kommer att göra som den vill. Hela sträckan betas av och nu börjar den närma sig en kritisk punkt.  Den stora stenen som delar av älven mitt itu kommer snabbt allt närmare. Laxen får under inga som helst omständigheter gå på bortre sidan. Där är loppet kört. Tomas ser ingen annan lösning än att sätta ytterligare lite press för att få den på rätt sida. Detta lyckas och fisken kommer in i ett grundare parti. Här får det vara nog resonerar den och skakar rejält på sig ett par gånger. Tillslut kommer flugan farandes och fighten är över för denna gång. 

Det är synd att det gick som det gjorde men man kan välja att ta det som Tomas gör. Att se det som en upplevelse man inte så många gånger i livet får vara med om. 

I dag fortsätter jakten på älvarnas silver men den rapporten kommer senare!

Skitfiske på er alla där ute.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Om du vill bidra med en kommentar, var vänlig signera med ditt namn: