Gavleån | Vart är topparna?


Visst, man ska inte klaga på en fem kilo tung gädda. Det är en godkänd och respektabel fisk, men jag har räknat lite nu. Sedan jag lade i båten i Gavleåns övre delar för två år sedan, har jag lyckats landa runt 30 gäddor som väger 5 kilo eller över. Ingen av dessa har dock pressat
vågen över 8 kilo. Det kan ju vara en slump, visst. Men det känns som att de där riktiga toppfiskarna inte simmar där helt enkelt, vilket är en gåta för mig då det finns så pass gott om betesfisk i alla storlekar.


Detta verkar vara ett fenomen i många sjöar i gävletrakten och det gör mig lite frustrerad! Om någon har historier eller information om stora gäddor runt mackmyra/forsbacka skulle jag gärna vilja ta del av det!!


Jaja, till saken. Jag har haft kanonfiske denna höst. Jag tog med min flickvän ut tidigare i veckan och det blev väl mer eller mindre ett fiasko då jag hade lovat nytt PB till henne.. Jag lyckades dock sno hennes fiskar när jag tog något enstaka kast med hennes spö varav en var hyggligt fin.


De andra slemgurkorna som fick syna båtens insida var inte av
någon storlek att snacka om, men en skön dag på sjön!

I veckan drog jag och Andy ett pass som jag hade höga förväntningar
på, och inte blev det sämre av att han plockade 2 snabba gäddor vid
första ankringen varav en var av schysst size också! 

4+ på en pigshad!Efter detta började vi nöta på de "Säkra" spotsen, med en hel del kontakter som följd men de flesta valde att kliva av. Huggen hängde i luften men så förblev det också.. Vi rodde vidare till en plats som vi bara hade tänkt att passera egentligen. Men vi ser sjuka mängder betesfisk och gädda som jagar i ytan. "Jaha men varför inte" tänkte vi och bara kör på.Vi ser en respektabel gädda visa sig en kastlängd bort, och jag slänger dit banditen. Som på given signal kommer det en mycket fin plog och sedan hugget! Bom dock. Jag trodde jag hade bränt chansen för dagen. Men bara något kast senare följer ytterligare en 100+ fisk mitt bete hela vägen fram till båten innan hon vänder. Jävlar jag trodde jag skulle bryta ihop..Men skam den som ger sig! 

En stund senare och en utökad ledning till Andy så hittar vi betesfisk i ytan igen,
och fisk som jagade! Under en timme plockar vi fisk på fisk och det känns som
att vi har hamnat i ett helt annat vatten.
3 av dessa gäddor var dessutom mycket fina.
Ovägda och omätta allihopa men de ligger någonstans mellan 5-7 kilo alla tre. 
Alla dessa lurades av samma Shadjigg som blev betet för dagen.
Ofiskad innan passat men helt slaktad nu!

Nu är det lov och då ska det plockas 10+. Skål!

/ Leo Kangas

Kommentarer

  1. Anders Hjerpe24 oktober, 2014

    Tjenare Leo! Som du säger är det massor med gädda i ån. Men mängden gädda gör ju att storleken inte blir så stor som man önskar.. men visst har det dragits ett flertal över 10 kg i ån. Även om fisket var bra mycke bättre om man går tillbaks 10-15 år i tiden. Kämpa på. Gösfisket kommer nog bara bli bättre o bättre däremot när omlöpet från sjön blir klart efter bygget av nya kraftverket.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Om du vill bidra med en kommentar, var vänlig signera med ditt namn: