Kustfiske Gästrike-Upplandskusten (kartor) |

Några platser vid kusten värda att besöka i jakten på havsöringen!

Här kommer några tänkbara ställen för att söka havsöringen längs vår kust. Det finns säkert ett stort antal andra fina havsöringssträckor där fisket är bra men de platser jag här beskriver är de områden jag själv ganska frekvent besöker i min jakt på havsöringen. Platser som är bra på våren verkar kunna ge hyfsad utdelning även på hösten. Viktigt för ett bra fiske är ofta att vattentemperaturen helst bör ligga under 10+ och gärna lägre ändå.


Vind som ligger på mot land är också bra, men ibland har fisket fungerat hyfsat trots andra vindriktningar. Morgon och kväll har väl varit de tidpunkter som gett mest, jag har själv fiskat mest  på eftermiddagarna/kvällarna och skymningsfisket kan vara rätt medicin många gånger. Det är då öringarna kommer in mer strandnära för att käka löjor och kräftdjur.

Fabriken-Sandbankarna

Hur hittar jag dit?

Första platsen ligger söder om Stora Enzos fabrik i Skutskär. Om man kommer från Gävlehållet och är på väg in mot Skutskär 
så ska man svänga vänster direkt efter att man passerat fabriken och köra Hamnvägen utefter staketet som vätter mot fabriken.
Man håller vänster och följer Hamnvägen tills den tar slut. Väl vid vägens slut så finns det en liten skogsväg som man kan fara in på och parkera. Om det är fler på plats kan det vara trångt så parkera med omdömme! 
Sedan är det bara ett par hundra meter ner till vattnet och en riktigt fin kustfiskesträcka. Tipset är att smyga sig fram till vattnetoch kasta av de närmsta regionerna innan man börjar vada! För att spara på drag så är vadare att föredra men det går även bra att fiska från land på platsen. Fisken står ofta riktigt grunt! Håll koll på fredade zoner,  området kring Bodaån kräver fiskekort!


Billudden
Hur hittar jag dit?


Om du kommer med bil från Uppsalahållet sväng av E4:an mot Älvkarleby och därefter väg 76 mot Skutskär. Följ skyltningen mot Rullsands camping. Vid entrén till campingen finns en parkering. Kommer du från Gävlehållet så åker du mot Furuvik- Skutskär och sedan kör du igenom hela samhället och fortsätter söderut  tills du korsat Dalälven och efter bron svänger man vänster mot Rullsand! Är det fullt på parkeringen så kolla upp om det går att parkera inne på campingens p-plats. Kan bli dyrt att stå utmed vägen, de kontrollerar ofta!

Billudden sträcker sig likt en arm ut i havet och hela strandsträckan består mestadels av rullsten i varierande former. Här finns en sträcka på ca tre kilometer med en stenig botten som ofta hyser öring. Vill man smidigt ta sig de tre kilometrarna ut till spetsen så finns det en mycket fin gång/cykelstig som går från parkeringen och ända ut till spetsen. Och då är en cykel kanon att färdas på!

Sträckan är fiskbar hela vägen ut till spetsen, bra platser brukar vara från udden vid nakenbadet och en bra bit utefter stranden. (Se bild) Närheten till Dalälvsmynningen gör detta till ett hett ställe, tyvärr kanske lite svårfiskat då det är svårt att ha några stenar eller annat att kasta mot (Synliga ståndplatser). Men platsen släpper ifrån sig fisk så prova! Vadarbyxor är att föredra
för bottennapp är mycket vanligt och då kan det bli dyrt att fiska vid udden. Om vintern är mild så kan man fiska öringen året om därute.Långsandsörarna


Hur hittar jag dit?


Om du kommer med bil från Uppsalahållet sväng av E4:an mot Älvkarleby och därefter väg 76 mot Skutskär. Följ skyltningen mot Rullsands camping. Men när du kommer fram till vägen som leder ner till Rullsands camping så far du förbi infarten och fortsätter samma väg i ett par kilometer tills du når fram till det lilla samhället Långsand. Du kör in i samhället och när du kommer fram till en stor anslagstavla i trä på vänster sida och vägnamnet Nabbenvägen så svänger du in på den. Ca 150 meter ner på den lilla grusvägen finns till vänster en liten naturparkering där du kan ställa din bil. Till höger bakom dig finns en stig som leder in i skogen, följ den ca 100 meter tills du ser en liten stuga på vänster sida av stigen. Ta därefter första avtagsvägen(stig) till höger - den leder ner mot havet.

När du kommit ut ur skogen så kommer du fram till en liten vik med småbåtar. Välj att korsa vassängen som ligger till vänster. Inga problem att gå över! När du korsat ängen och kommit in i ett nytt skogsparti har du två val, vik av åt höger och du kommer fram till en bro som leder över en liten kanal och då är du ute på Långsandsören. Eller går du rakt fram och då kommer du ner till ett fint parti för både flugfiskaren och spinnfiskaren med mängder av sten som ligger och skvalpar i vattnet. Perfekta öringställen! När vattnet är rejält kallt finner man ofta öringen strandnära och då är fisket i vikarna ofta bra! Längre fram på våren kan man också söka fisken längre ut, förrådsberget är en bra plats och dit hittar du om du fortsätter ända ut på ön.

Om inte annat är det en storslagen natur som man får vara med om och längre ut i havet kan man se fyren Eggegrund. En magisk plats både för fiske och naturupplevelse! Tänk på: Klipporna på platsen är ofta såphala så ta det försiktigt när du rör dig runt ön för att försöka få kontakt med öringen. Obs: Se till att ta med allt skräp hem, inklusive kasserade fiskelinor!
Vi vill behålla vår fantastiska natur!