tisdag 10 juni 2014

Norge | Var är laxen?

Var är laxen?

Dag 3. 
Vi vaknar till melodin av hällande regn. Vi måste te oss som ett märkligt släkte vi flugfiskande laxfiskare. Alla människor vid sina sinnens fulla bruk skulle vända på kudden och somna om. Men vi laxfiskare jublar av glädje och finner regnet som en välsignelse. Ty detta tyder på stigande älv och förhoppningar om en älv med mer aktivitet tänds omedelbart. 
Ändå unnar vi oss en lugn start på morgonen och ser till att fylla på ordentligt med energi innan morgonens första fiskepass drar igång. 
Älven har gått upp någon decimeter och det drar betydligt bättre nu. Sträckan ger hopp om fisk. Vi fiskar på i nån timme innan det är dags att byta. Inte ett liv. Inte en fena får vi se. 
Efter lunch tar vi en paus i fisket och sätter oss i bilen för färd ner till Stjørdal. Lite tidsfördriv så där mitt på dagen. Till vår stora besvikelse så är allt stängt! Vad är det för fel?  Hela byn är död. 
Vi får för oss att fortsätta i bilen en stund. Vi hamnar till slut i Trondheim! Även Trondheim är helt död. Vi fattar ingenting!! 
Efter en stund eftertanke kommer Calle på att det är pingsthelg. Tydligen är pingsten en storhelg här i Norge. Konstigt hur olika det kan vara trotts att det är vårt närmaste grannland. 
Till slut hittar vi ett fik som har öppet och vi kan äntligen få oss en kopp kaffe. 

Väl tillbaks i stugan är det mat som gäller. 
Kvällspasset förläggs nere på Holmhølen. 
Vi lägger ner bra med energi på den sträckan under kvällen utan några som helst resultat. Vi ser inte ens någon fisk. Man måste börja ta sig en ordentlig funderare över vad det är som håller på att hända med de norska älvarna. Åtminstone de älvarna i Trondheimsfjorden


. Är den här minskningen av vild atlantlax priset vi måste betala för att odlingsindustrin ska få göra som den vill? 

Nä nu ska jag försöka få nån timmes sömn i ögonen innan morgondagens äventyr sätter igång!

Skitfiske på er alla där ute!

Mvh
Jim!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Om du vill bidra med en kommentar, var vänlig signera med ditt namn: